RS-virus – hvad du skal holde øje med!

Mange forældre spørger mig for tiden om hvad RS-virus er for noget. RS-virus er en af de mange almindelige forkølelsesvira. Større børn og voksne, som bliver smittet, får en ganske almindelig forkølelse. For børn under 3 år kan den give anledning til problemer, og mange får tegn på bronkitis og lungebetændelser.

Har du en baby der er mindre end 6 måneder gammel skal du være særligt opmærksom, og det er vigtigt at I søger læge hvis I har mistanke om at han/hun er smittet med RS. Ofte er det nødvendigt med indlæggelse for at sikre at barnet får nok at spise og drikke.

Hold øje med de her symptomer
Det starter som oftest med løbende næse og nys.  Så kommer der hoste, og vejrtrækningen kan blive påvirket. Det er her du skal holde øje med om dit barn bruger muskler på halsen og maven, når det trækker vejret, for det er tegn på at barnet anstrenger sig meget for at trække vejret. Barnet kan også blive sløvt og  blegt, og ofte får det også høj feber.

Hvad skal jeg gøre?

  • Giv ekstra væske! Barnet mister meget væske ved hurtig vejrtrækning og feber.
  • Ring til jeres læge eller vagtlægen – selv hvis I bare er i tvivl!
  • I kan lindre forkølelsen og bedre vejrtrækningen ved at bruge næsespray m. saltvand, og hæve hovedgærdet på sengen, så hovedet ligger højere end resten af kroppen.

Da RS er en virus hjælper antibiotika ikke, men nogle børn kan have glæde af medicin der udvider bronkierne.

Forebyggelse
RS-virus er meget smitsomt, så prøv virkelig at undgå at dit lille barn bliver udsat for smitten:

  • Hold dit dit barn på afstand af forkølede personer
  • Forkølede personer i samme rum bør dække næse og mund med en serviet ved nys og hoste.
  • Vask hænderne grundigt før madlavning og spisning/madning.
  • Bliver i selv forkølede – mor, far og søskende – skal I selvfølgelig ikke holde jer væk fra jeres baby, men sørge for at bruge serviet for næse og mund når I pudser næse, hoster eller nyser, og huske at vaske hænder bagefter – hver gang.

RS er meget sjældent livstruende og der er ingen mén bagefter.

Er I ramt af RS ?

Skriv en kommentar

Husk at udfylde dit navn og din email. Din e-mail adresse vil aldrig blive offentliggjort.

*
*