Mæslingeudbrud

Statens Serum Institut har påvist mindst seks tilfælde af mæslinger på Sjælland inden for de seneste uger. Det er måske ikke ret mange i tal, men det er et højt antal i betragtning af at mæslinger er en rigtig, rigtig ubehagelig sygdom, og at mæslinger i perioder har været helt udryddet fra Danmark.

Mæslinger er meget smitsomt, og det er virkelig vigtigt at I får vaccineret jeres børn med MFR. Den første vaccine gives ved 15 måneder og den anden og sidste når barnet er 4 år. (Børn der var fyldt 4 år før 1. april 2008 skal følge det forrige vaccinationsprogram og vente til 12-årsalderen). Begge vacciner er gratis, men I skal selv huske at kontakte jeres læge. Det står selvfølgelig også i Tumlingekalenderen (Uge 12).

Jeg vil også meget stærkt anbefale, at unge og voksne der ikke har haft sygdommen bliver vaccineret! Er mor immun, dvs. har haft sygdommen eller er blevet vaccineret, så er baby immun gennem mors antistoffer de første 3-6 måneder. Undersøg din status og se at komme afsted hvis ikke du er på den sikre side. Smitterisikoen er sjælden og begrænset i Danmark, men mæslinger er mere udbredt i mange af de lande vi rejser på ferie til.

Symptomer og hvad du skal gøre

Mæslinger begynder med pludselig feber på ca. 39 °C, som varer i ca. 3 dage. Samtidig kommer der fx løbende næse og røde øjne samt lysskyhed, halsonde, hæshed og en tør, søløveagtig hoste.

Inde i munden kommer der små pletter – ca. 1 mm brede saltkornsagtige hvide pletter med omgivende rødme – på kindens eller læbernes inderside. Pletterne forsvinder inden udslættet på kroppen bryder frem.

Temperaturen kan falde til næsten normalt niveau inden det igen stiger til til 39-40 °C. Udslættet starter typisk omkring ørerne og breder sig i løbet af to dage over ansigt, hals, krop samt arme og ben. I startet er udslættet plettet og bliver efterhånden sammenflydende med normal hud mellem pletterne. Samtidig med udslættet tiltager de symptomer, som også sås i begyndelsen (løbende næse og røde øjne samt lysskyhed, halsonde, hæshed og en tør, søløveagtig hoste), og man føler sig meget syg.
Udslættet aftager igen over tre dage samtidig med, at temperaturen daler.

Der findes ikke en specifik behandling, man kan kun i lindre symptomerne.

Hvis du eller dit barn har været udsat for smitte skal du ringe til lægen. I må ikke tage til lægen uden at ringe først!

Babyer er dækket ind af mors immunforsvar indtil ca. 6 måneder. Man vaccinerer dog tidligst børn fra 12 måneder.

Du kan læse mere om mæslinger her:

Statens Serum Institut –  om det aktuelle udbrud

Statens Serum Institut –  om mæslinger

Sundhedsstyrelsen om mæslinger

Det danske MFR vaccinationsprogram startede i 1987 og WHO håber at have udryddet mæslinger i Europa inden 2015. I Europa er der nu mindre end 10 dødsfald som følge af mæslinger årligt.

Begynder med pludselig feber til ca. 39 °C, som varer i ca. 3 dage. Samtidig tilkommer fx løbende næse og røde øjne samt lysskyhed, halsonde, hæshed og en tør, søløveagtig hoste.
Kopliks pletter er små, ca. 1 mm brede saltkornsagtige hvide pletter med omgivende rødme, som ved mæslinger ofte kan ses på kindens eller læbernes inderside. Pletterne forsvinder inden udslættet bryder frem.
Temperaturen kan falde til næsten normalt niveau inden der kommer udslæt, som indledes med en ny temperaturstigning til 39-40 °C. Udslættet starter typisk omkring ørerne og breder sig i løbet af to dage over ansigt, hals, krop samt arme og ben. I startet er udslættet plettet og bliver efterhånden sammenflydende med normal hud mellem pletterne. Samtidig med udslættet tiltager de samme symptomer, som sås i begyndelsen, eventuelt tilkommer nu flere af symptomerne, og patienterne føler sig meget syge.
Udslættet aftager igen over tre dage samtidig med, at temperaturen daler.