Tips til dejlig sommerferie for hele familien

Sikken en påske! Det er jo næsten som om det allerede har været sommerferie – bare alt for kort. Måske fik I snakket sommerferieplaner mens I nød solen. Skal det være charterferie, sommerhus, hjemmehygge eller…

Når I planlægger sommerferie skal der tages hensyn både til store og små. I voksne drømmer måske om tid til at være lidt sammen bare jer to, til at opleve noget, til at bade og slappe af, og til at have dejlige dage sammen med jeres barn eller børn. Baby eller tumling er ret nøjsom – en rigtig fed ferie for de 0-2 årige er at være sammen med far og mor uden for mange planer, men med god tid til at fordybe sig og lege. Om soppebassinet er i haven eller i Grækenland spiller ingen rolle.

Hvis I har større børn, så er der måske behov for at opleve mere, og komme steder hvor der er andre børn. Og det kan også være en god idé for jer selv at komme væk hjemmefra, fordi det er så nemt at forfalde til lige at ordne noget arbejde, reparere ting, tjekke e-mail og synke ned foran en skærm.

Her er vores tips til en dejlig sommerferie for hele familien

Baby skal have eget pas!
Husk at barnet skal have sit eget pas. Det bestilles hos kommunens borgerservice paskontor. Læs om reglerne på kommunens hjemmeside. Det kan være super bøvlet bare at få taget et foto der kan godkendes, så gå i gang i god tid! Der er endnu lande der accepterer at barnet blot er indskrevet i en medrejsende forælders pas, men vores råd er at få lavet det pas til dit barn nu.

¤ Charterrejse
Charterrejsen har mange fordele for børnefamilier. I kommer væk hjemmefra, alt kan arrangeres på forhånd et sted hvor der er det mix af svømmepøle, soppebasiner, andre børn, underholdning, inkluderede måltider m.m. som I ønsker, og hvor I mange steder kan bestille barnestol og tremmeseng , så de står klar når I ankommer. Både for jeres barns middagslur og nattesøvn er det rigtig rart at have et værelse med aircondition!  Der er som regel et lille køleskab på værelset hvor I kan opbevare mos, mælk osv. Men det kan være rigtig praktisk at have en lejlighed med et lille køkken, hvor I kan opbevare lidt flere madvarer og selv kan lave grød og smøre rugbrødshapser.

Hvis I kan finde en lejlighed med direkte udgang til terasse eller balkon, så er der mulighed for at få nogle dejlige aftener når de små sover.

Hvis I kan nøjes med en papraplyklapvogn, så kan den komme med på flyet som håndbagage. Større klapvogne kan bruges helt ud til gaten, hvor den afleveres og derefter kommer ind blandt bagagen. Mange selskaber tilbyder at levere den igen ved gaten når I ankommer til destinationen. Den store barnevogn fylder som regel for meget, og skal checkes ind som anden bagage ved bagageindskrivningen.

Hvis I vil leje bil når I er fremme, så husk at bestille et barnesæde hjemmefra, der passer til alder og vægt. Det er dog desværre ikke altid muligt at få egentlige babysæder sydpå.

FORDELE:  Nemt og afslappende. God chance for solsksinsvejr.
ULEMPER: Det er sjældendt billigt. I skal være meget i skyggen, fordi de små ikke tåler solen.

¤ Sommerhus
Hvis I selv har sommerhus eller kan låne et, er det jo bare dejligt at kunne tage derhen og slappe af. Hav ikke ret store planer om at vedligeholde huset og passe haven! I år er der et andet fokus :-) Er du ikke så heldig at have sommerhus selv, så kan du leje, og så er I til gengæld fri til at vælge et sted I Danmark eller udlandet, hvor I har lyst til at være.

Lad al jeres elektronik blive hjemme og nyd at komme helt væk og ned i gear og bare være langsomme sammen hele familen. Lav mad, bag kage, inviter nogle venner, bad i sø og hav, snak og spil et spil når der er tid.

FORDELE: Total afslapning. God plads ude og inde. Om det bliver sol eller regn rører ikke jeres baby eller tumling.
ULEMPER: Det er ikke generelt billigere at leje sommerhus i Danmark end at at tage en charterrejse sydpå. Især ikke hvis I vil ud til stranden.

¤ Cykelferie
Hvis I foretrækker at bruge lidt kræfter i jeres ferie, kan I sagtens tage på cykelferie også med små børn. De 0-2 årige bør sidde i en cykelanhænger, som til gengæld også er genial til små børn. Man skal bare huske at det er tungere at køre med ”kassecykel” eller anhænger end med et barn i barnestol bagpå, så planlæg ikke med de helt lange daglige stræk. Og der skal også være rigelig tid til at lege og være sammen. Tumlinge kan sidde i cykelstol foran – hvilket er klart det hyggeligste – eller bagpå. Søskende op til 7 år kan sidde i cykelstol bagpå din cykel.

FORDELE: Hvis du har brug for at brænde noget energi af for rigtig at kunne slappe af er det en dejlig ferieform.
ULEMPER: Drøm ikke om lange ture eller bjerg-etaper. Cykler I i Danmark må i pakke regntøjet med, tager I sydpå kan det hurtigt blive ret dyrt.

¤ Camping
Fra tumlingealderen har børn det herligt med  at campere. Mange campingpladser vrimler med børn og der er pools, legepladser, plads til at spille bold osv. I kan ligge i telt, leje hytte eller kabine eller I kan leje eller køre i egen campingvogn. Det er alt sammen fint også med de mindste – så længe vejret er godt.

FORDELE: Det kan være en billig ferieform, hvis I ligger i telt eller har adgang til en campingvogn. Og er I i bil eller campingvogn, så kan I køre efter det gode vejr.
ULEMPER: De mest attraktive campingpladser skal der bookes plads på i rigtig god tid i forvejen.  Det kan være svært at få plads til at dyrke parforholdet. Vejret er en vigtig medspiller – hverken regnvejr eller hede er sjov når man ligger i telt. I hvert fald ikke med småbørn.

¤ Storbyferie
Helt ærligt: Drop storbyferie med børn de første små 10 år. Små børn har absolut ingen glæde af byvandringer og museer endsige shopping. Paris, London eller Barcelona må I klare på en weekendtur, når jeres barn er stort nok til at blive passet hos andre.

¤ Bliv hjemme
Der er ingen der siger at man skal tage af sted på sommerferie. Hvis I bor godt og har venner, familie og legekammerater i nærheden, så er alle jeres barns behov nemt dækkede! Og det er super nemt og billigt. Måske I så får råd til at forkæle jer selv lidt på andre måder. Lav nogle aftaler med hinanden om hvordan i kan lykkes med holde ferie sammen selvom alt er som det plejer. Lav aftaler med venner. Gå på café. Køb et soppebasin. Lav dejlig mad.

FORDELE: Det bliver ikke nemmere og billigere. Jeres barn har alt det kan drømme om.
ULEMPER: Det kan godt være svært at lade være med at arbejde, tænde computeren og fjernsynet og gøre alt det man plejer.

Summa summarum
I skal rejse og opleve for jeres egen skyld, fx for at kunne slippe jobbet og husarbejde, eller for de større søskendes skyld. Små børn har ikke behov for at komme langt væk på ferie. De har behov for at lege, lære og fordybe sig og være tæt sammen med far og mor.