Ny familie – nye juletraditioner. Alle må give sig!

Inden vi får børn, er der for mange af os gået nogle år forud, hvor julen er et ukompliceret og hyggeligt lyspunkt i den mørke tid, med nogle julefrokoster og gode traditioner med familie og venner. Men når det første barn kommer, så ændrer det sig helt og aldeles! Hvor skal vi holde jul i år, med hvem og skal det være and, flæskesteg, medister eller vegetar… ååhhh??

Tumlinge på 15 måneder pakker julegaver op

Problem # 1 er nu: Jul med dine forældre eller mine? Jeg er lige ved at sige, at bliver man ikke helt voksen når man bliver forældre, så bør det komme til den første jul ;-)  For de sentimentale og traditionsbundne af os er det rimeligt at konstatere at ”julen er hjerteproblemernes fest” nu. Bedsteforældrene har store forventninger til at holde jul med den lille nye juleengel – især hvis det er første barnebarn. Og de fleste af os nybagte forældre vil så gerne glæde vores nærmeste familie, og måske genoplive magien fra vores egen barndoms jule. Så hvis familie skal have glæden i år?

Herfra er julen for de fleste af os noget med tilpasning, afvejning, planlægning, retfærdighed og sådan en masse kedelige overvejelser. Og baby –  ja, hun er bedøvende ligeglad – hun fatter ikke en bjælde af hvad jul er. Og al ståhejen kan såmænd hurtigt blive for meget. Tumling synes måske feststemningen er skøn, men “jul” forstår han stadig ikke betydningen af.

Det er nu ved juletid det virkelig viser sig hvor centrale I, med den lille, er blevet for jeres familiers humør og velbefindende. Og fra nogle bedsteforældre kan presset faktisk blive urimeligt. Der er masser af mødregrupper på nettet hvor du kan læse om den slags!

I må prøve at tilbyde begge familier noget godt. Måske juleaften hos den enes familie, og så både 1. juledag og nytårsaften hos den andens. Hvis ikke I allerede er klar til at invitere (eller få nogen til at invitere) begge familier sammen. Du må meget gerne dele dine eller jeres overvejelser og løsninger med os andre med en kommentar herunder eller på vores Facebookside!

Problem # 2 er nu: Hvilke traditioner skal vi følge? Udfordringerne er næppe slut, når I har fået aftalt hvilke juledage der holdes hvor! For hvad skal vi spise juleaften, skal vi gå om træet og synge, skal træet pyntes med deres eller vores pynt, skal det være med levende lys eller el-kerter, … juleglæden ligger for mange af os i en fuldstændig rituel gentagelse af en lang række små traditioner.  Men nu er vi en stribe mennesker med forskellige traditioner som pludselig skal holde jul sammen, og så handler det om at sikre mest mulig glæde og mindst mulig ærgrelse for alle i de sammenbragte julefamilier.

I min familie indførte vi ret hurtigt, at alle må sige til, hvad der vil være dejligt for dem juleaften, og så må de selv prøve at bidrage med løsningner. Det betyder fx at vi nu typisk både spiser and og flæskesteg og nogle gange også frikadeller, at vi nogle år både har serveret risengrød og ris a la mande, at dem der lægger hus og træ til, efterlader plads til at andre kan tage deres yndlingsjulepynt med og hænge på træet, osv. Og på den måde har mange jule – med lidt indkøring – forandret sig til et muntert sammenskudsgilde og en slags ”forenede juletraditioner”. Det kræver rummelighed fra alle, men der er til gengæld ingen der helt skal underkaste sig en fremmed jul, som de ingen juleglæde har af.

I skal være i mægtigt overskud før i overvejer evt. at lægge hus til en større juleaften. Det er altid et større arbejde end man tænker, og lige nu er det din baby, som har allermest brug for dit overskud! Det er heller ikke de første jule, som prenter sig i barnets erindring, så hvad det angår kan i sagtens vente nogle år med at lave julehygge og traditioner hos jer selv.

De små har brug for at holde deres døgnrytme!

Baby og tumling er stadig lige glade. De nyder den tid de har sammen med far og mor, de synes lysene, duftene og de flotte farver er spændende, og de er langt gladest hvis de kan få lov at holde deres vante døgnrytme. Og husk – de har ingen forventning om at få sukkergodt fordi det er jul. De ved ikke hvad jul er og bør ikke vide hvad slik og kager er. Og lad det gerne fortsætte sådan! De har virkelig ingen forventninger i den retning og de bliver ikke snydt for noget. Tværtimod.

Og gaverne. Vores anbefaling er klart at skrue ned for gaveorgiet. Det bliver simpelthen for meget for barnet, hvis det vælter ind med gaver. I forældre kan fint nøjes med at give en enkelt gave, hvis I ved at familien kommer med mange. Tag f.eks. noget legetøj I allerede har, gem det væk et par uger, pak det flot ind og giv det som gave juleaften. Det lille barn vil være mægtig interesseret i selve indpakningen – eller måske rettere udpakningen. Og det holder slet ikke styr på hvad eller hvor meget det får af hvem. Det fatter slet ikke hvad “gave” betyder – andet måske end at “det her er til mig”. Gem pengene og køb noget barnet virkelig har brug for en anden gang.

I kommentarfeltet herunder og på vores Facebook-side må du meget gerne dele din juletanker og julespørgsmål med os!

Skriv en kommentar

Husk at udfylde dit navn og din email. Din e-mail adresse vil aldrig blive offentliggjort.

*
*