Hvad er en god juleaften for baby og tumling?

Juletiden bliver virkelig noget særligt, når vi har børn. De lidt større børn elsker alle de hyggelige traditioner der knytter sig til julen og som bærer os gennem den mørkeste måned af året. Og de tror i nogle år også (lidt) på julemanden og magien. Vi voksne elsker at se deres glæde, forventning og forundring.

Men så længe børnene er under 2 år er juleglæden og forventningen virkelig helt på de voksnes side. Babyer og små tumlinge forstår slet ikke hvad jul er for noget, kun de største af dem fatter lidt af meningen med at få gaver. At de får mange gaver på en gang, er mere end de kan sætte pris på.Træet med lys på har de færreste af dem nogen sans for, sukkerstasen  bør de ikke komme i nærheden af, og så kan de have svært ved at bryde med deres normale døgnrytme…

Så hvordan bliver den 24. december til glæde for både dem og os?

Opskriften på en god dag i den her alder er den samme simple opskrift som alle andre dage: Være udhvilet, have nærvær med far og mor og lege og grine sammen med jer. Så prøv om I kan tilrettelægge dagen, så der også bliver tid til bare at være sammen og meget gerne komme en tur ud i den friske luft. En tur på legepladsen for eksempel.
Prøv om I kan komme til at spise julemaden tidligt, og gå tilsvarende tidligt om træet, hvis I skal have den lille med til det hele. Eller I kan måske bytte om, så I går om træet og synger julesange om eftermiddagen og så kan i putte før eller efter aftensmaden alt efter hvor træt den lille er. Hvis der er chance for det, så lad den lille sove lidt længere eller tage en ekstra lur i løbet af dagen, så der er lidt mere at holde ud med om aftenen.

Hold igen med gaverne

Hold virkelig igen med gaver hvis I kan! Små børn har ingen som helst glæde ved at få mere end højst et par gaver samme dag. Og det som glæder og fascinerer dem mest er som regel det flotte papir som knitrer og larmer så herligt, når de flår det i stykker. For deres skyld behøver der ikke være noget inde i papiret. Det har de ingen forventning til. Hvis der er bedsteforældre eller andre som kommer med gaver til dem juleaften, så drop meget gerne selv at give nogen! Ja undskyld, det kan lyde groft, men det er virkelig kun for de voksne at gaverne spiller en rolle.

En anden mulighed er, at I tager noget legetøj I allerede har i huset, gemmer det væk nu, pakker det flot ind og giver det som gave juleaften. Jeres barn vil være meget interesseret i selve indpakningen og overhovedet ikke undre sig over (eller registrere) at bolden eller klodserne inden i er dets egne i forvejen.

Gem pengene og køb noget barnet virkelig har brug for i stedet. Eller fremskynd købet af noget I skal bruge på et senere tidspunkt. Køb fx en klapvogn I skal bruge til foråret, og få gerne jeres egne forældre til at bidrage til denne fælles gave fremfor at de kommer med en masse  pakker barnet alligevel ikke begriber.

Hvis jeres baby eller tumling har udsigt til at få mere end et par gaver den 24., så prøv om I kan komme til at give en eller to af dem tidligere på dagen. Så bliver der tid til både at pakke ud, lege med gaven og hvile hovedet lidt inden næste pakke.

Nyd at I endnu har en jul eller to hvor det er samværet der er vigtigere end gaverne!

Fortæl os gerne herunder eller på vores Facebook side hvordan I gør til jul, og hvad tanker du har om gaver, gæster og din baby/tumling.

Hav en dejlig juleaften!

2 kommentarer