Nye råd fra Sundhedsstyrelsen om at undgå vuggedød

Sundhedsstyrelsen kom i 1991 med tre enkle råd til forebyggelse af vuggedød. :

1. læg altid spædbarnet til at sove på ryggen
2. Undgå rygning i graviditeten, og undgå barnet udsættes for tobaksrøg efter fødslen
3. Undgå barnet får det for varmt når det sover

Efterfølgende er antallet af børn der dør af vuggedød faldet fra 130 om året til under 15 om året. Men tallet skal længere ned! Nyere undersøgelse fra bl.a. Norge og England viser at det sikreste sted for et spædbarn at sove er i egen seng i samme rum som forældrene. Sundhedsstyrelsens nye anbefalinger lyder sådan her:

Det sikreste sted at sove for et spædbarn er i sin egen seng i samme rum som forældrene.

Madrassen skal være relativ fast og gå helt ud til kanten af sengen. Barnet skal sove under en let babydyne, der passer til sengen, og som barnet kan sparke af sig.
Barnet skal ikke have hovedpude, så kan barnet lettere bevæge hovedet under søvn. Undgå desuden løse tæpper, legetøj og andet, som barnet kan vikle sig ind i under søvnen.
Læg gerne dit barn tættest på fodenden af barnets seng.

Sove sammen med spædbarnet?

Hvis I vælger at lade jeres spædbarn sovei jeres seng, så lad det sove mellem den ene af jer og barnets egen seng. Vær sikker på, at barnet ikke kan falde ned mellem de to senge.
Barnet skal sove under sin egen lette babydyne i den ene side af jeres seng. Der skal være lige så meget fri plads til barnet, som hvis det lå i sin egen seng.
Større søskende og husdyr skal ikke sove i samme seng som spædbarnet og forældrene. Mindre børn og husdyr sover ofte uroligt og kan derfor tage meget plads op i sengen.

Kilde og illustrationer: Sundhedsstyrelsen