Babykalenderens historie

Lige før jeg blev far for første gang, købte min kone og jeg en masse bøger om spædbørn, om at blive forældre, om kost og ernæring, leg, babymassage osv. Vi rekvirerede brochurer om babyprodukter, sikkerhed og en hel masse andet. Og al denne information lå hurtigt i bunker omkring os og ventede på, at vi skulle få tid til at studere den.

Men så ankom vores søn, og vi gjorde den overrumplende (og helt almindelige) erfaring, at ikke alene er livet med en nyfødt endnu mere magisk, end vi havde drømt om. Det er sandelig også mere tidskrævende og udmattende, end vi i vores vildeste fantasi havde forestillet os. Vi havde slet ikke overskud til at læse alt det vi havde liggende eller til at søge information i øvrigt.

Det gav mig idéen, at der burde være en bog, som bare helt kort gav os al den information, vi havde brug for lige dér, hvor vi og vores søn var kommet til: ”Nu kan jeres barn godt tåle dét og dét. Nu kan det her være en sjov leg. Nu skal I bestille tid hos lægen” osv.

En anden side af vores nye liv blev at tage noter om alt muligt. Barnets rytmer – og især mangel på samme – overtog både dag og nat. Vi skabte os lidt overblik og mulighed for planlægning ved at skrive ned, hvornår knægten f.eks. sov, græd og blev ammet. Og så opdagede jeg, at mange andre forældre, lavede tilsvarende noter og skemaer. Det skulle også med i bogen – på en smartere måde.

Allerede da Dorte første gang fik mine idéer og skitser præsenteret blev hun fyr og flamme. For det var præcis de samme vanskeligheder og behov hun så for alle de familier hun mødte i sit daglige arbejde som sundhedsplejerske. Det her var lige den hjælp der manglede. Vi udviklede Babykalenderen sammen og udgav den første gang i 2003. Og Dorte havde ret: Mine kone og jeg var ikke alene. Vi er allerede nået til 5. udgave.

Karsten Pers